SZELLEMI ÉTREND

A szellemi táplálékunkra is vigyáznunk kellene. Nemcsak az a fontos mivel eteted a tested, hanem az is lényeges, hogy milyen káros, vagy építő táplálékot nyújtasz a lelkednek.

Testi táplálék

Szellemi étrend
Állítsd össze a szellemi étrended

A szellemi táplálékot, azt, hogy milyen hatások érik az agyunkat, lelkünket, mit engedünk be a szívünkbe, fontos lenne megválogatnunk. Úgy, ahogyan egy igényes, testtudatos, egészségére és magára nagyon oda figyelő, csinos nő megnézi, hogy mit fogyaszt reggelire, ebédre és vacsorára. Mit nassol otthon, mit eszik egy baráti összejövetelen, vagy az ünnepi asztalnál, esetleg egy étteremben.
Hogy jól nézzen ki, rendbe tartsa a testét, mindent elkövet: bio zöldséget, idény gyümölcsöt eszik, kalóriát számol, cukros ételt hanyagol.  Eljár edzeni, jógázni, hogy remek formában legyen és megőrizze az egészségét, szépségét, fiatalságát.

Szellemi táplálék

Ugyanilyen igényességgel kellene bánnunk a lelkünkkel is, ahogyan a fent említett testtudatos hölgy teszi. Megválogathatnánk azt, mit viszünk be a tudatunkba, mit engedünk közel magunkhoz, mit hagyunk, hogy hasson ránk, hogyan ápoljuk a lelkünket.

Ha arra figyelünk, hogy ne szemét kajával (hamburger, sült krumpli, cukros üdítők) tömjük a testünket, akkor arra is jó lenne odafigyelni, hogy a lelkünket se etessük vacak, tápanyag nélküli moslékkal. Mire gondolok? Például: nem kéne néznünk a tévében a híradót, ami tele van manipulált hírekkel, gyilkosságokkal. Vagy hazug reklámokkal. Talán le lehetne építeni, ki lehetne iktatni az életünkből a negatív kommenteket, vagy a pesszimista megjegyzéseket, a rosszindulatú kritikát, keserű érzelmeket.

A lelkünket is lehetne táplálni minőségi és vitalizáló, építő jellegű „ételekkel”: hálával teli gondolatokkal, pozitív megerősítésekkel, nyugtató zenével, öndicsérő szavakkal, jövőbeli optimista tervekkel, stb.

Tudatosítsd a téged ért hatásokat

Szellemi étrend
Tudatosítsd a téged ért hatásokat

Gondold meg alaposan, mit engedsz be a szívedbe, mivel tömöd a lelked. Mert azok a hatások, amik érnek úton útfélen, ha válogatás nélkül jönnek, ha nem kontrollálod őket, akkor csakhamar egy negatív lefelé menő spirálban találhatod magad. Mert a pesszimista gondolat és érzés, negatív eseményeket fog vonzani.

Tudatosítsd magadban a szellemi étrendedet. Amennyire csak lehet, azt add magadnak és a lelkednek, amitől boldog lesz és kellemesen érzi magát. Állítsd össze a szellemi étrended, egy olyan menüt, amivel táplálod, élteted, egészségesen tartod a lelkedet. Ami erősít, és nem gyengít. Ami nem lefelé nyom, hanem felfelé húz.

Gondosan válogasd meg, hogy mi férkőzik, jut be be a tudatodba, mi az a gondolat és érzés, amit közel engedsz magadhoz. Hiszen tudod, az univerzum nem azt teljesíti, amit akarsz, hanem azt, amit gondolsz, és amit érzel. Ezért ha félsz, aggódsz, irigykedsz, kritizálsz, féltékenykedsz, haragszol, bűntudatod van, azzal megmérgezed magad és az életed. Egyre rosszabbul érzed magad és egyre több bosszantó, idegesítő dolog, esemény talál meg téged.

Az első, amit meg kell változtatnod, az a gondolatok milyensége, mert az összes érzés ebből nő ki, mint virág a magról.

Milyen az a szellemi „menü”, amit ha fogyasztasz, felemel és boldoggá tesz?

  • Reggel, felkelés után meditálj 10 percet és mantrázd magadban, hogy milyen csodálatos napnak nézel elébe. Vagy kitűzhetsz pozitív célokat
  • Délben, az ebéded után keress 5 dolgot, amiért hálát
  • Este idézz fel három eseményt a napodból, aminek nagyon örültél. Aztán hallgass valamilyen nyugtató zenét, ami ellazít és lecsendesíti a gondolataidat. Ha teheted, este ne nézz szörnyű krimit, inkább egy vígjátékot.

Nem is olyan nehéz vagy bonyolult, igaz? Ha csak ez a pár dolog az, amit betartasz, máris sokat tettél a lelki vitalitásodért, a holnapodért, jövőd alakulásáért!