Felelősség érzelmi életünkben

Felelősség érzelmi életünkben

Folyton változik, ingadozik a hangulatod? Hol így, hol úgy érzed magad? Lehet, hogy az az oka, hogy túl sokat törődsz mások feléd irányuló véleményével, érzéseivel, szavaival, cselekedeteivel. Ha így van, akkor mindig mások fogják meghatározni, hogyan érzed magad. Ezzel átadod a felelősséget érzelmi életed irányítása felett.

Elengedni a felelősséget

Ha azt mondod, hogy valami vagy valaki miatt nem vagy most felhőtlenül boldog. Most azért nem érzed igazán jól magad, mert ő ilyen vagy úgy viselkedik. Nyűgös a gyerek, a főnök ingerült, az anyósom igazságtalan, a párom morcos, a bolti pénztáros türelmetlen, na meg a postás is olyan furán nézett az előbb… Most azért vagyok borzasztó ideges, mert ez meg ez történt, mert ez a körülmény nem engedi meg, hogy maximálisan jól érezzem magam, hogy örüljek, és jól teljen a napom.

Átengedni az irányítást

Amikor így gondolkodsz, akkor átadod az irányítást valaki vagy valami másnak. Pont annak az illetőnek vagy körülménynek, akit vagy amit utálsz. Olyan mintha azt mondanád neki: mond meg te hogyan érezzem magam. Ha ez a személy vagy körülmény zöld utat ad számodra és most éppen nem ideges, feszült, mérges, van egy kis tűzszünet köztetek vagy éppen az a mérgező körülmény jelenleg nem áll fenn, mint eddig, akkor boldog vagy.
 Miért? Mert a másik megengedte neked. Vagyis az hogyan érzed magad a másiktól függ. Ha így éled az életed, akkor olyan hullámzó lesz a sorsod, mintha egy hullámvasúton ülnél, vagy a viharos tengeren hánykolódnál egy ócska bárkán. Hol lent, hol fent leszel.

Elhatározni, hogy én döntök

Ha azonban elhatározod, hogy bármi is történik, az illető mindegy milyen, azért te igenis iszonyatosan jól fogod érezni magad, akkor ezzel kijelented, hogy te irányítod az érzelmi életedet, sorsodat, boldogságodat. Nem hagyod, nem engeded meg senkinek, hogy kénye kedve szerint befolyásolja a hangulatodat és boldogságodat, jóllétedet. Te irányítasz, hiszen saját magadról van szó és elhatározod, egyszerűen eldöntöd, hogy mától másképp lesz.

Határozd el, hogy mostantól nem engeded, hogy a rossz érzések, emberek negativitása vagy valamilyen rossz élethelyzet, körülmény beférkőzzön a szívedbe és mélyen megbántson téged. Inkább azt mondod: igen tudom, hogy van, elfogadom hogy ő olyan amilyen azt tesz amit akar mert joga van. De nem szívom ezt mellre, nem érdekel, azért én magamnak csinálok egy jó napot, kellemes érzésekkel, örömmel, boldogsággal. Igyekszem, hogy szeretet töltse be a szívemet bármi is történik, az a másik bármit is csinál. És olyanra, és arra gondolok, amitől örömöt, boldogságot érzek.

Állj ki magadért!

Nem arra bíztatlak, hogy ne reagálj semmit, ha valaki rosszul bánik veled. Sőt! Mindenképp állj ki magadért, ne hagyd, hogy valaki a sárba taszítson! De tedd ezt úgy, hogy nem befolyásol, irányít téged, az életedet. Nem hagyod, hogy a rossz érzések tartósan megmaradjanak benned. Ne vedd fel az ő idegességét, negativitását, rossz rezgéseit ne hagyd beépülni magadba, az életedbe mások rosszindulatát.

Ez a te sorsod, amit te irányítasz: dönthetsz úgy, hogy jól vagy rosszul érzed magad. Nem másokon, csakis rajtad áll.