EL Camino és minimalizmus

El camino és minimalizmus
El camino és minimalizmus

Jól jön az Imreh Anett könyve, a „Jó lesz! El camino kicsit másképp!” akkor, ha útra készülsz, mert segít a készülődésben, vagy összeszedni a szükséges cuccaidat. De talán nem is gondolnád, hogy vásárlási szokásaidat is megváltoztathatja és hatással lehet rád még akkor is, amikor már otthon vagy.

Felkészülés

Az El caminoról szóló könyv elolvasása arra is kiváló lehetőség, hogy ha már kedvet csinált számodra az úthoz, akkor a felkészülésben is segítségedre legyen, ha nem is még a 800 km megtételét, de mondjuk, ha egy nagyobb túrát tervezel.

Vásárlási szokások

Imreh Anett
Imreh Anett, Jó lesz! El camino kicsit másképp!

Rengeteg dolog van, amit nem árt átgondolnod, számításba venned mielőtt elindulsz. Attól kezdve, hogy milyen felszereléssel indulj, egészen addig, hogy miket vásárolj be és főleg mennyit. A hátizsákod súlya elég meghatározó lesz egész kirándulásod során. Hiszen mindig veled lesz, cipelned kell egészen a nap végéig és bizony néhány kilo pluszt is megérzel, ha már számtalan kilométer van a hátad mögött.

Minimalizmus az úton

Későbbi vásárlási szokásainkra is kihathat a zarándoklat. Lehet, hogy ezen a téren is tanulhatunk valamit a caminotól? Mondjuk a minimalizmusról, a felesleges dolgok elengedéséről és arról, hogy a kevés is elég. Anett így ír erről:

„Majd elsétáltunk a boltba vásárolni. Sör, nasi, kaja, egy fél szatyorral. Szokás szerint vásároltam.(…)
Nem kocsival vagyok, és ennyit nem fogok tudni elfogyasztani, viszont valakinek cipelni kell majd, aki hát ugye jelen esetben én leszek.(A felesleges vásárlással kapcsolatos megvilágosodás a másnapi forró hegymenetben sikeresen megtörtént…)”

„Aznap teljesen feltöltöttem vízzel a 2 literes ivózsákomat, ehhez hozzájött a felesleges tegnapi megavásárlás, plusz a zsákban lévő egyéb összvagyonom, szóval a saját súlyomon kívül még kb.13 kiloval battyogtam felfelé. Ekkor gondoltam át a felesleges vásárlás témáját magamban és vontam le a megfelelő következtetést, hogy elég lesz legközelebb csak annyit vásárolni, amit rögtön el is fogyasztok…”

„…könnyítettem a holnapi zsákomon, az az kiöntöttem a maradék 1 liter vizet az ivós zsákomból( újabb tanulság: 1 liter víz, elég egy napra).”

Minimalizmus otthon

El camino és minimalizmus
El camino és minimalizmus

Lehet, hogy máskor sem kellene annyit spájzolni, halmozni, raktározni vagy gyűjtögetni. Csak annyit birtokolni, amennyire szükségünk van. Nem többet, nem kevesebbet.

Ez egy szuper hasznos ötlet, tipp amit később az út befejeztével is lehet tovább vinni a hétköznapokba. Szerinted is megmaradhat az út után is szokásként csak a fontos, hasznos dolgok vásárlása? Ha valaki így él heteken, majdnem hónapokon kersztűl, később, hazatérve is így fog gondolkodni?