A stressz ezer arca

A STRESSZ EZER ARCA

Legyen bár harag, düh, ingerültség, féltékenység vagy önbizalom, önbecsülés hiánya, vagy az ha nem értékeled eléggé magad, az mind stressz a szervezeted számára, csak különböző néven emlegetjük. Kémiailag mindezek a negatív érzések egyféle reakciót váltanak ki a testben, ugyanolyan hatásúak, és ez a stressz. Bármi baj is van az életben az stresszel és ennek attól függően mennyire szívod mellre a dolgot és mennyi ideig tartod feszültségben magad, hogyan kezeled az ingerültségedet, különböző romboló hatása lehet.

Azok a kisebb – nagyobb problémák, melyeket most zokon veszel, később csillapodnak, elhalványulnak, esetleg el is múlnak. Idővel már nem is emlékszel arra a munkahelyi vitára, szerelmi csalódásra, a rossz hírre a tévében, azon hogy min, húztad fel magad annyira. Ezek mind átmeneti dolgok, folyton jönnek – mennek az életedben. Azonban a testeden nyomot hagynak. Olyan nyomot, ami lehet, hogy soha el nem múlik. Ez a betegség. Te már rég túlléptél ezen, de a tested nem felejt. Hiszen egy műtét után például már semmi nem lesz olyan, mint volt.

Gondold el hány meg hány esetben stresszeled teljesen feleslegesen magad csupa hülyeségen, hétköznapi dolgon vagy megváltoztathatatlan, történésen, eseményen. Apróságnak tűnik, pedig ez mind esély a betegségnek, hogy beférkőzzön a testedbe.
Őszintén: megéri? Vagy inkább érdemesebb tudatosan stresszt kezelni, mentálisan erősíteni magad, foglalkozni a lelkeddel, teljesíteni, amit szívből kívánsz és jó érzésekkel bombázni magad a rosszak helyett? Benyomni a „nem érdekel” gombot a fejedben és inkább a jóra koncentrálni? Megtanulni minden kicsi dologért hálásnak lenni, örülni? Nem könnyű, de a stressz kezelése tanulható. És ha egészségesek szeretnénk maradni, érdemes ebbe időt és energiát fektetni.